Uitleg over woekerpolissen > Tips en adviezen

Informatie, tips en adviezen


Waar kan ik meer informatie vinden?

Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt u informatie en praktische tips over woekerpolissen. Klik hier om naar de website van de AFM te gaan. 

Wat kan ik zelf doen?
Er zijn een aantal zaken die u eenvoudig zelf kunt controleren. U weet dan of u in actie moet komen en waar u op moet letten.

  • Controleer de ingehouden kosten op het waardeoverzicht dat u jaarlijks van uw aanbieder krijgt. Vaak worden er relatief hoge bedragen ingehouden voor kosten van de maatschappij of uw tussenpersoon.
  • Controleer uw polis op onnodige of te hoge dekkingen. Vaak gaat onnodig veel premie op aan een te dure overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsdekking. De premies vindt u op het jaarlijkse waardeoverzicht.
  • Controleer de fondsen waarin u belegt. Als de einddatum nadert (minder dan 5 jaar resterend), dan kan het zeer onverstandig zijn om nog in een aandelenfonds te beleggen. Een koersval kan ervoor zorgen dat de polis een groot deel van zijn waarde verliest. De resterende looptijd van de polis is dan te kort om dit verlies nog te kunnen goedmaken.
  • Controleer of uw polis een garantieregeling kent en welke voorwaarden daaraan zijn verbonden. Deze informatie is terug te vinden op uw polisblad en in de voorwaarden. Let op: Vaak is bepaald dat u de garantie kwijtraakt als u van beleggingsfonds switcht of de polis voortijdig beëindigd.

Hoe kom ik er vanaf?
U heeft recht op een gratis hersteladvies. Ga daarom altijd eerst naar uw tussenpersoon. Lukt het niet om langs deze weg van uw woekerpolis af te komen? Probeer het dan zelf op te lossen met ons ontwoekerstappenplan.